Informatie

✔️ Fietstrektocht
✔️ Logies en ontbijt
✔️ 3 of 4* hotels of B&B gelijkwaardig
✔️ 4 dagen
✔️ Lengte: 160 km
✔️ Zwaarte: Licht

Geluk in tuk

Fietstrektocht

 Ga terug

Geluk in tukVan heidevelden naar hooilanden

Voor degenen die willen onthaasten en genieten van de kleine dingen hebben wij een mooie route geselecteerd met gezellige plekjes om neer te strijken en met volle teugen te genieten van de verschillende landschappen.

Een route die een goede impressie geeft van de landstreken Twente, Salland en het Vechtdal. Op verschillende plekken kom je grote en kleinere hoogten tegen die je best wel in je benen zult voelen maar prima te doen zijn voor de gemiddelde fietser. Te samen met de riviertjes de Vecht en de Twentse Regge vormen zij de ruggengraat van het huidige landschap. Het zijn deze plekjes die zich kenmerken door gevarieerd natuurgebied met uitgestrekte heide, afgewisseld met zandvlaktes, bossen en bronnetjes. Maak ook kennis met de ruimte die de kronkelende fietspaden je brengen van het platteland naar de Sallandse heuvelrug en de veen- en stroomgraslanden langs de oevers van de Regge en de Vecht tot in de Duitse grensstreek toe.

Beleef in een aantal dagen een andere wereld en fiets door de kroonjuwelen van het Oosten van Nederland.


Impressie van de fietsroute


Uw vakantie begint al op de dag dat u in Ootmarsum arriveert. Deze dag gebruikt u om heerlijk te struinen door de pittoreske straatjes van Ootmarsum en lekker te eten met een glaasje wijn op de vele terrasjes die Ootmarsum rijk is. Na een goede nachtrust begint het echte avontuur.

Daarbij gaat het direct het buitenland in richting Uelsen, een dorpje gelegen in het landkreis Grafschaft Bentheim. Richting het stuwwallandschap, met charmante en karakteristieke heuveltjes met prachtige heide, bossen en diepgroene weilanden, dat in de voorlaatste ijstijd is ontstaan.

Maar al snel komt verderop in Duitsland het Vechtdal in beeld. Het riviertje De Vecht is een riviertje die ontspringt in het Duitse Darfeld en ruim tweehonderd kilometer aflegt voor het in Zwolle aankomt. Een fietspad kronkelt met dit riviertje door een rustig landschap van bossen, akkers en graslanden. Langs prachtige uitgestrekte natuurgebieden en langs essen en kampen volg je de Overijsselse Vecht zoals door het schilderachtige Rheeze.  Bloeiende hooilanden, wuivend graan, bos en oude authentieke boerderijen geven je het gevoel in andere tijden te vertoeven. Door de kleinschaligheid en variatie word je steeds opnieuw verrast en verblijd. Net achter Ommen moet er nog even geklommen worden om het Reggedal te bereiken.

Een stuwwal met een hoogte van zestig meter, beter bekend als De Lemelerberg, ook ontstaan in de voorlaatste ijstijd moet worden overwonnen. Boven op de Lemelerberg in het Sallandse landschap van heide, loofbos en stuivende zandvlaktes ligt een grote zwerfkei, De Dikke Steen, die tijdens deze ijstijd is meegevoerd.

Vanaf De Lemelerberg gaat de route het Reggedal in. De Regge ontspringt bij Diepenheim als een aftakking van de Schipbeek en mondt uit in de Vecht bij Ommen. Ook hier in het Sallandse net naast de Regge kronkelt het fietspad tot aan Almelo, dwars door het landschap over de hogere gronden met zijn droge schrale bloemrijke graslanden om vervolgens weer af te dalen naar de natte graslanden met z’n meanders, poelen en moerasachtige ruigtes.

Vanaf Almelo komt Twente weer in beeld. De route gaat vanaf Almelo over een idyllisch fietspad langs het kanaal Almelo-Nordhorn. Het kanaal is niet meer voor scheepvaart toegankelijk maar vormde eens de verbinding tussen de textielsteden Almelo en Nordhorn. De laatste kilometers wijkt de route af van dit kanaal en gaat de weg langzaam omhoog richting de Ootmarsumse stuwwal. Het gebied rondom Ootmarsum van erosiedalen en opgestuwde heuvelruggen vormt de afsluiting van deze route.