Informatie

✔️ Fietstrektocht
✔️ Logie en ontbijt
✔️ 3 of 4* hotels of B&B gelijkwaardig
✔️ 4 dagen
✔️ Lengte: 180 km
✔️ Zwaarte: Gemiddeld

Karakter tocht

  • Regio Noord Oost Twente en Eemsland (Duitsland)
  • Start en finish Ootmarsum
  • Afwisselend landschap, veel natuur
  • Totaal 630 m. hoogtemeters
  • Steile helling (bij binnengaan Bad Bentheim en voor Uelsen)
  • Hoofdzakelijk land- en bosweggetjes en (fiets)paden
  • Deels onverharde wegen en paden (goed toegankelijk voor fietser)
  • Geschikt voor MTB/stadsfiets met versnelling/E-bike

Heanig an

Fietstrektocht

 Ga terug

Heanig anDoor het moor in het Eemsland (Duitsland)

Wie wil dat niet, er even helemaal uit, rustig fietsend door het moeraslandschap van het Eemsland. Dat kan direct over de grens bij Twente. Hier ligt een gebied waar vooral fietsers hun hart op kunnen halen. Zoals bij de zandstenen burcht Bentheim die hoog op een rots boven het landschap uittorent of langs het riviertje de Eems, van zuid naar noord geriefelijk slingerend door het vlakke Emsland. Ontdek de stilte, de weidsheid en de bijzondere natuur van natuurpark Moor.

180 km fietsen door een aantrekkelijk landschap. Beginnen met glooiende heuvels afwisselend met bos en weidevelden naar een weids veenlandschap met veenmoerassen. Tussendoor romantische kleine stadjes met een geschiedenis.  Een fijne bestemming voor een korte vakantie.Impressie

Uw vakantie begint al op de dag dat u in Ootmarsum arriveert. Deze dag gebruikt u om heerlijk te struinen door de pittoreske straatjes van Ootmarsum en/of lekker te eten met een glaasje wijn op de vele terrasjes die Ootmarsum rijk is. Na een goede nachtrust begint het echte avontuur.

Een grenspaal markeert op een klein smokkelpad de overgang van Nederland naar Duitsland. Via bossen, velden, geelbruine rogge-akkers en valsplat bereikt u de dikke zandstenen muren van burcht Bentheim.


Achter Bad Bentheim komt de Eems in beeld. De Eems (Duits: Ems) is met zijn 371 km het kleinste riviertje van Duitsland.  Over een lengte 60 km fietst u van Rheine naar Meppen om langs de Eems volop cultuurgeschiedenis en idyllische landschappen te ontdekken

In de vestingstad Meppen, hoofdstad van het Emsland, gaaf behouden gebleven met een stervorming bolwerk van wallen, nu een flaneergebied met eeuwenoude bomen, neemt u afscheid van de Eems.


Wat volgt is het blauwgroen moerasland, bruine turf en bloeiende heide in het hoogveen van het natuurpark Moor-Veenland. Van vroeger uit hard werken, leven in plaggenhutten en bittere armoe. Maar vergist u niet. Het gebied wordt tegenwoordig ook wel “Klein Texas” genoemd. Een bijnaam omdat met de vele ja-knikkers nog wordt geboord naar het onder het veenpakket liggende “zwarte goud”.

Via kleine kronkelige plattelandsweggetjes gaat de weg langzaam omhoog richting de Ootmarsumse stuwwal.  Het gebied  van erosiedalen en opgestuwde heuvelruggen vormt het laatste deel van uw fietstocht om vervolgens in Ootmarsum te eindigen.