In de sporen van de Tödden (Duitsland)
Ontzettend mooi is de route “In de sporen van de Tödden” . Met deze route verkent u afwisselende landschappen en de routes van deze oude reizende handelaars direct over de grens bij Twente. Vanuit een kleine Duitse regio, net boven Teckelenburg, trokken de Tödden vanaf de 18e eeuw heel Noord-Europa in.
Het bestaan van de Tödden is tegenwoordig op veel plaatsen nog duidelijk zichtbaar. In het verlengde van het Marskramerpad wordt u met “In de sporen van de Tödden” meegenomen in een 105 kilometer afwisselende fietsroute door een glooiend landschap van historisch Nordrhein Westfalen. Geniet hier van de prachtige natuur met fenomenale uitzichten. Met uw fietstocht richting oost is het prachtig om te zien hoe het landschap langzaam verandert. Na een goede nachtrust gaat u vanuit Osnabrück met de trein weer terug naar Nederland. In slechts 3 dagen geniet u van bijzondere ontdekkingen met een paradijselijke fietstocht.
Impressie van de fietsroute
Nog nooit van de Tödden gehoord? Geen probleem, want deze route neemt je mee met de reizende handelaars die onder de naam de Tödden vanuit de nabijheid van Tecklenburg vanaf de 17de eeuw door Duitsland trokken. De benaming „Tödde” betekent letterlijk vertaald „koopman”. Eerst brachten ze linnen, later ook garen en ijzerwaren aan de man. De Tödden waren voornamelijk afkomstig uit katholieke dorpjes en hecht verbonden aan hun geloof. Hun trouwheid aan het katholieke geloof lieten de rijke Tödden zien door kunstwerken aan de kerken in hun geboorteplaatsen te schenken. Met hun eigen taal waren de Tödden in staat om met elkaar tot overeenkomsten te komen, die voor buitenstaanders niet te begrijpen waren.
In de bloeiperiode in de 18de eeuw bracht de belangrijkste handelsroutes van de Tödden hen in eerste instantie naar Nederland en later tot over grote delen van Noord-Europa tot aan Engeland en de Baltische landen. Zo vonden het textielwarenhuis C&A en de voormalige modehuizen van de Hettlage-groep hun oorsprong bij deze kooplieden. De 19de eeuw markeerde de teloorgang van de Töddenhandel: Oorlogen, handelsembargo's en hoge handelsheffingen bezegelden het einde van deze bijzondere economische cultuur.
De „typische” Tödde droeg een kuitbroek, een lange mantel met zilveren knopen en een breedgerande hoed.
Met deze fietsroute willen wij de geschiedenis weer tot leven brengen. Eindeloos fietsen door de prachtige fietsregio’s Münsterland/Tecklenburgerland en Osnabrücker Land.
Uw vakantie begint al op de dag dat u in Ootmarsum arriveert. Deze dag gebruikt u om door de pittoreske straatjes van Ootmarsum heerlijk te struinen en lekker te eten met een glaasje wijn op de vele terrasjes die Ootmarsum rijk is. Na een goede nachtrust begint het echte avontuur, op de fiets dwars door het coulisselandschap van Twente, rechtstreeks naar het Duitse land.
Een grenspaal markeert op een klein smokkelpad de overgang van Nederland naar Duitsland. Via bossen, velden, geelbruine rogge-akkers en valsplat bereikt u de dikke zandstenen muren van de burcht Bentheim. De burcht, een stevig ommuurde vestiging, ligt met z’n vele vergezichten hoog op de rotsen boven het stadje Bad Bentheim. Neem de tijd om deze burcht te bezichtigen en droom weg van de tijd van weleer.
Vervolgens langs de Dörenther Klippen en langs de voormalige kalksteengroeve Kalksteinbruch Wallmeyer, nu onderdeel van het natuurreservaat (Naturschutzgebiet) "Osterklee" en dwars door Teckelenburgerland naar het idyllische Osnabrück.
Osnabrück is bij veel Nederlanders nog onbekend. De Vredestad uit de 80-jarige oorlog heeft een sfeervolle oude binnenstad, geweldige evenementen, een groot winkelaanbod en een buitengewoon aantrekkelijke omgeving. Genoeg ingrediënten om hier een dag te blijven. Indien gewenst kan deze fietsroute worden uitgebreid met een zeer mooie fietsroute in de omgeving van Osnabrück. Na een dagje dwalen door Osnabrück en een goede nachtrust gaat het gemoedelijk onderuitgezakt met de trein weer terug naar Nederland. Na een uurtje stapt u in Bad-Bentheim uit en fietst door een afwisselende landschap lekker binnendoor weer terug naar Ootmarsum.