Op audiëntie bij de graaf Zu Bentheim (Duitsland)
Lekker een weekend weg, fiets mee, grens over en genieten van de kleine dingen om je heen. Natuurliefhebbers die graag op het zadel springen en op zoek zijn naar rust en natuurschoon kunnen hun hart ophalen. Langs onontdekte achterafweggetjes maak je kennis met het authentieke leven van weleer. Ontdek zelf de prachtige bossen langs de Eems, de eeuwenoude landgoederen zoals Singraven en de historische boerderijen. Sta even stil bij het sprookjesachtige slot Bentheim en het bijbehorende klooster Frenswegen in het nabijgelegen Nordhorn. Een ware belevingstocht door oude straatjes, steegjes en langs pittoreske huizen.
Wij hebben speciaal voor een weekendje weg een mooie fietsroute voor jou samengesteld, bij ons in Twente, net over de grens. In een totaal ander landschap liggen hier plekjes te wachten om ontdekt te worden. Tijdens deze tocht ook een klimmertje in Bad Bentheim. Prima te doen voor de gemiddelde fietser. Een perfect decor, 125 km lang waarbij natuur en gezellige dorpjes elkaar afwisselen.
Impressie van de fietsroute
Net over de grens bij Twente is het landschap anders. Pontificale boerenerven met kastelen, omsloten door onbedorven natuur die in Duitsland nog zo gewoon is. Daar waar het asfalt stopt, daar waar de weg stiller wordt begint het langzame Duitsland. En daar hoort een fietsroute bij waarover is nagedacht. Alleen meenemen wat je nodig hebt zonder armoe te leiden is het onbezorgde avontuur die je aangaat op deze ontdekkingstocht op de fiets. Je hoeft geen topsporter te zijn om onbekommerd van je fietstocht te genieten. Je hoeft niet piepjong te zijn om de finish te halen. Genieten en een doorsnee conditie zijn de enige voorwaarden om dit land te doorkruisen. Je GPS leidt je over de fiets- en wandelroute, wijst je op bijzondere plekjes, vertelt de eigenaardigheden van de streek en laat bijbehorende foto’s zien. Kortom je krijgt de ultieme beleving van de omgeving.
Je vakantie begint al op de eerste dag dat je in Ootmarsum arriveert. Deze dag gebruik je om heerlijk te struinen door de pittoreske straatjes van Ootmarsum en lekker te eten met een glaasje wijn op de vele terrasjes die Ootmarsum rijk is. Na een goede nachtrust begint het echte avontuur, op de fiets binnendoor ultiem genieten van het coulisselandschap van Twente naar landgoed Singraven.
Landgoed Singraven bestaande uit de havezate, een watermolen aan de Dinkel, een koetshuis en een aantal pachtboerderijen is je aandacht meer dan waard. Nadat je onder het genot van een kopje koffie de omgeving goed in ogenschouw hebt genomen gaat de route via veldweggetjes en kerkpaadjes de groene grens over richting Gildehaus en Bad Bentheim. In de verte torent het kasteel Bentheim boven het landschap uit. Langs de oude zandsteengroeve bereik je de voet van het slot. Vervolgens moet je nu echt even klimmen voordat je kunt genieten van de pracht en praal van het ronde donjon, de vierkante kruittoren en het poortgebouw dat jou naar het verblijf van de adellijke familie Zu Bentheim leidt.
Via Bad Bentheim gaat het naar de Eems. De Eems (Duits: Ems) is met zijn 371 km het kleinste riviertje van Duitsland. Je fietst door het afwisselende landschap langs de Eems grotendeels gevormd uit een afwisseling van de hoger gelegen stroomruggen en de lager gelegen komgronden die vroeger regelmatig onderliepen. Langs de Eems is bijzonder mooi te zien dat juist de hoger gelegen stroomruggen de plaatsen zijn waar van vroeger uit de bewoning zich concentreerde.
Net voor Lingen neem je afscheid van de Eems. Via het Ems-Vechte Kanal gaat het dwars door het natuurreservaat Engdener Wüste/Heseper Moor rechtstreeks naar het Duitse Nordhorn waar de Vechte als een ring rondom het centrum ligt. Talrijke kanalen vormen het stadsbeeld en water is dan ook altijd aanwezig in Nordhorn. Deze bruisende stad nodigt uit om een ontspannen wandeling door de binnenstad te maken. Net buiten Nordhorn, rustig gelegen aan de Vechte ligt het prachtig historisch klooster Frenswegen dat is gesticht in 1394. Het is een ideale locatie om even terug te trekken uit de hectiek van het dagelijks leven en jezelf weer op te laden. Loop bijvoorbeeld even door het labyrint, bezoek de kapel en laat de eeuwenlange traditie van de monniken op je inwerken.
Net achter Lage zie je ‘m plotseling opdoemen uit het landschap, de Twentse Heuvelrug. Een stuwwalcomplex bestaande uit een keileemrug op tertiaire klei. Via kleine kronkelige plattelandsweggetjes gaat de weg langzaam omhoog richting de Ootmarsumse stuwwal. Het gebied van erosiedalen en opgestuwde heuvelruggen vormt het laatste deel van je fietstocht om vervolgens in Ootmarsum te eindigen.