Informatie

✔️ Arrangement
✔️ Drie of vier * hotel B&B gelijkwaardig
✔️ Logies en ontbijt
✔️ 3 dagen
✔️ Lengte: 100 km
✔️ Zwaarte: Gemiddeld

Karakter tocht

  • Regio Noord Oost Twente regio Bentheim (Duitsland)
  • Start en finish Ootmarsum
  • Twee overnachtingen nabij centrum Ootmarsum
  • Langs landgoederen en watermolentjes
  • Afwisselend landschap, veel natuur
  • Geschikt voor MTB/stadsfiets met versn./E-Bike

Van heuvel nach Hügel

Arrangement

 Ga terug

Van heuvel nach HügelOntdek fietsend de stuwwallen van Twente

Noord Oost Twente heeft twee prachtige stuwwallen waar natuur en historie samen komen. Daartussen door meandert de oeroude Dinkel die zoveel moois heeft te bieden. Prachtige bossen, uitgestrekte heidevelden, eeuwenoude landgoederen, historische boerderijen en gezellige dorpjes. Ontdek het zelf.

Natuurliefhebbers die graag op zoek gaan naar rust en natuurschoon kunnen hun hart ophalen. Uw vakantie is in de omgeving van Ootmarsum. In totaal hebben wij voor u 100 km fietsplezier uitgezet over de toppen van deze stuwwallen en door de aangrenzende beekdalen. U komt op bijzondere plekjes waar anderen niet komen en ziet de eigenaardigheden van de streek.


Impressie van de fietsroute

Deze trektocht neemt u mee over de essen van Ootmarsum naar de zompige bossen en graslanden. Het beekdal waar uitgestrekte elzenbroekbossen zomer en winter met de voeten in het water staan. In de verte krijgt u de Plechelmustoren van Oldenzaal in zicht. Oldenzaal een oude vestigingsstad wordt uw volgende doel.

Eenmaal uit Oldenzaal fietst u over de stuwwal van Oldenzaal naar de Lutte. De weelderige beekbossen vormen een aaneenschakeling van landgoederen en natuurgebieden zoals Duivelshof, Boerskotten, Smoddebos, Egheria, Hakenberg, Austieberg en de Paaschberg.


Vanaf Beuningen is uw gids het kronkelende riviertje de Dinkel. Er zijn maar weinig rivieren in Nederland die nog zo'n mooi natuurlijk karakter hebben als de Dinkel. Dwars door verschillende natuurgebieden slingert de Dinkel. 

De andere dag gaat u richting Noord, de Ootmarsumse stuwwal op. Allereerst gaat u wederom richting het Dinkeldal, maar nu de grens over het gastvrije Duitsland in. Via kleine kronkelige plattelandsweggetjes gaat de weg langzaam omhoog richting de Ootmarsumse stuwwal. Onderweg doet u spraakmakende grafheuvels aan die links en rechts in het landschap liggen.

Tevens geniet u van een wirwar aan beekjes met bijzondere waterbronnen en kalkmoerasjes die in de erosiedalen zijn ontstaan tijdens de ijstijd. Daarbij hebben landgoederen plaats gemaakt voor eeuwenoude statige boerderijen en pittoreske watermolens. 

Opgaand in het landschap, verscholen achter de hoge essen geven deze molens het beeld van vroeger weer. Maar liefst 4 watermolens kunt u aandoen. In de verte is het gedreun van het eeuwenoude mechaniek al hoorbaar.