Informatie

✔️ Fietstrektocht
✔️ Logie en ontbijt
✔️ 3 of 4* hotels of B&B gelijkwaardig
✔️ 5 dagen
✔️ Lengte: 285 km
✔️ Zwaarte: Licht

Wee klook is

Fietstrektocht

 Ga terug

Wee klook isParels achter de IJssel

Wie slim is zoekt naar de parels achter de IJssel. Heuvels, rivieren meren, bossen en heidevelden worden in Overijssel afgewisseld door historische steden, romantische landgoederen en karakteristieke dorpjes. In de middeleeuwse stadjes waan je je in een mum van tijd in een lang vervlogen verleden van handel en welvaart. 

U fiets door een grote variëteit in landschappen, boerenland op de oudste zandlandschappen, door ontoegankelijke moerassen, over de dijken in het rivierenlandschap tot aan de woeste gronden op de koppen van de stuwwallen. De rivieren de Vecht, de IJssel en de Regge hebben in Overijssel eeuwenlang een belangrijke rol gespeeld. Door de strategische ligging aan de rivieren floreerden de prachtige steden Zwolle en Hasselt eeuwenlang als hanzesteden. Fietsend langs deze rijk meanderde rivieren verandert langzaam het gehele landschap mee. Vanaf Duitsland tot aan de monding in Zwolle en in de kop van Overijssel is er een enorme variatie in boerderijen en dorpjes.

Deze fietstrektocht is veel afwisselender dan het op ‘t eerste gezicht lijkt. Talrijke karakteristieke stukjes landschap wisselen elkaar af. Die grote verscheidenheid op een klein oppervlak maakt Overijssel uniek in de wereld.

Je vakantie begint al op de dag dat je in Ootmarsum arriveert. Deze dag gebruik je om heerlijk te struinen door de pittoreske straatjes van Ootmarsum en lekker te eten met een glaasje wijn op de vele terrasjes die Ootmarsum rijk is. Na een goede nachtrust begint het echte avontuur. Je fiets in een bijna een on-Nederlands landschap, gevormd door stuwwallen, door een liefelijk glooiend landschap naar het in Duitsland gelegen Overijsselse Vecht. Langs prachtige uitgestrekte natuurgebieden en langs essen en kampen volg je de Overijsselse Vecht tot aan het schilderachtige Rheeze. Vanuit Rheeze gaat het richting noord het Reestdal in.

Met de kenmerkende boerderijen en het eeuwenoude kleinschalige landschap fiets je door het Reestdal langs de nog altijd kronkelende grensriviertje de Reest. Bloeiende hooilanden, wuivend graan, bos, heide en oude authentieke boerderijen geven je het gevoel in andere tijden te vertoeven. Door de kleinschaligheid en variatie word je steeds opnieuw verrast en verblijd.

Vanaf Meppel fiets je geleidelijk de Kop van Overijssel in. De Kop van Overijssel is een afwisselend gebied. Veel water, uitgestrekte rietlanden, vogelrijke moerassen, maar ook de prachtige hooggelegen stuwwallen bij Vollenhove en Steenwijk met de eeuwenoude houtwallen. Je vindt er grote boerderijen met de kenmerkende niendeuren aan de zijkant en de kleine vervenershuisjes. Fietsend door de oude vissersstadjes als Vollenhove en Blokzijl zie je nog duidelijk de band met het water van de oude Zuiderzee vanwaar de turf werd vervoerd naar de grote steden in het westen van Nederland. In het Nationaal Park Weerribben-Wieden fietst je door een labyrint van plassen, meren, slootjes, mysterieus ogende moerasbossen, uitgestrekte rietpercelen en bloemrijke hooilanden.

Je bent nu halverwege de route. Vanaf nu buigt de route af richting zuid, langs monumentale steden waar het middeleeuwse handelsverleden nog steeds is te zien. In de 14e eeuw vertrokken de schepen met hun waar vanuit Hasselt en Zwolle naar andere Hanzesteden aan de Oostzee. Zodra je Zwolle achter je laat fiets je door het weidse land langs de IJssel. Misschien wel de mooiste rivier van Nederland met soms brede en soms smalle uiterwaarden.

Vanaf Wijhe fiets je weer richting oost, het heerlijk boerenland in met z’n gezellige dorpjes, naar de Sallandse heuvelrug. De grond van de Sallandse heuvelrug was van vroeger uit te droog en te arm voor boeren om te bewerken. Daardoor is er een buitengewoon bijzonder stuk natuur gebleven. Vanaf de top heb je een schitterend uitzicht over de weide omgeving.

Vanaf de Sallandse Heuvelrug fiets je tot aan Almelo langs de lieflijke meanderende Regge. Vanaf Almelo gaat het vervolgens over het fietspad langs het oude Almelo-Nordhornkanaal in één rechte streep naar Ootmarsum.