Duurzaam toerisme

Duurzaam Toerisme, wat doen wij?

Met de fietsvakanties van Vooruit Eropuit! gaat u duurzaam en maatschappelijk verantwoord op vakantie. Wij zetten ons in om de juiste balans te creëren tussen mens, dier en omgeving. Om dit te realiseren blijven wij investeren in duurzaamheid van onze bedrijfsprocessen, diensten en producten. We maken bewuste keuzes en zijn continue op zoek naar de juiste stappen om die maatschappelijke verantwoordelijkheid vorm te geven.


Hoe doen wij dat?

  1. Positieve impact; Wij willen in de 1e plaats een bijdrage leveren in het oplossen van maatschappelijke problemen.
  2. Samenwerking partners; We werken samen met partners die ook maatschappelijk verantwoord en duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Wij dragen onze kennis over aan alle partners waar we mee samenwerken. 
  3. Duurzaam; Wij werken continue aan het verminderen van het belasten van het milieu en houden rekening met alles wat daarmee te maken heeft.
  4. Organisatie; Wij werken continue aan het verbeteren van onze kanalen gericht op inkoop- en verkoopprocessen.


1. Positieve impact (Impact first)

Als stichting is ons hoofddoel de wereld mooier te maken. Met het aanbieden van een (h)eerlijke vakantie die bijdraagt aan het welzijn van onze lokale gemeenschap voorzien wij daarin. Ondanks dat wij een product leveren is geld verdienen dus niet ons belangrijkste uitgangspunt. Met sociaal ondernemen wil Vooruit Eropuit! een positieve bijdrage bereiken. Vooruit Eropuit! is dan ook ondergebracht in een stichting. Daarmee willen wij primair en expliciet de volgende doelstellingen nastreven:

  • Met het sociaal ondernemen gaan wij de winst direct inzetten voor de maatschappij. Dit doen wij door de winst volledig in te zetten voor lokale sociaal-maatschappelijke projecten;
  • Het sociaal ondernemen willen wij uitdragen door ons in te zetten voor het verhogen van de arbeidsparticipatie van kwetsbare doelgroepen. Hierover voeren wij op dit moment gesprekken met de gemeente Dinkelland.


2. Samenwerking met partners

Als stichting kiezen we zoveel mogelijk voor duurzame accommodaties voor de overnachtingen die we aanbieden. We zoeken bewust naar kleinschalige hotels en als het kan naar B&B met lokale eigenaren, omdat dit vaker beter is voor de sociale impact. We kijken daarbij naar de footprint van de accommodatie. Wij letten daarbij op de internationale certificering zoals Travelife en Greenkey, dat heeft dan onze voorkeur.


3. Duurzaam

Het is bekend dat transport vaak de grootste CO²-uitstoot oplevert tijdens een reis. Wij spelen hier met ons product op in door vakanties te organiseren in eigen land en wel het mooie Twente. Hierdoor blijven de aanreiskilometers beperkt en is reizen met het openbaar vervoer goed mogelijk. Daarmee helpen we samen het klimaat ook weer een handje.

Wandelen en fietsen zijn de meest milieuvriendelijke manier van reizen. Met fietsen heb je geen CO²-uitstoot. Zelfs met een elektrische fiets die met grijze stroom wordt geladen is de CO²-uitstoot 97% lager dan reizen met een normale auto. Daarnaast vervoert u zelf uw eigen bagage tijdens onze meerdaagse fietstrektochten. Onze ervaring is dat dit heel goed mogelijk is met Ortlieb (of gelijkwaardige) bagagetassen. Immers u trekt van accommodatie naar accommodatie en onze vakanties zijn zo ingericht dat u naar een paar dagen weer in Ootmarsum bent. En daar waar wij vervoer hebben gepland tijdens de reis hebben wij gekozen voor het reizen per trein. En wel om de simpele redenen, minder milieu-impact, goede voorzieningen voor fiets en bagage en een snelle verbinding.


4. Onze Organisatie

Vooruit Eropuit! is een kleine organisatie en wil dat ook zo houden. Wij hebben kantoor aan huis en kennen onze partners goed. Doordat wij georiënteerd zijn op onze eigen omgeving en dat ons werkgebied is leggen wij weinig kilometers af. En dat wat wij afleggen proberen wij zoveel mogelijk per fiets te realiseren.

Naast onze bankzaken die wij duurzaam regelen bij de Triodosbank werken wij veel digitaal. Zowel de contacten met de reizigers als stakeholders zijn zoveel mogelijk digitaal. Tegenwoordig biedt de maatschappij ons diverse mogelijkheden die perfect aansluiten aan onze wensen en aan de wensen van de klant. Ook het kaartmateriaal, de routes en achtergrondinformatie is digitaal. We gebruiken weinig tot geen papier op kantoor. Daar waar het niet anders kan wordt gerecycled of FSC gecertificeerd papier gebruikt. Dit heeft veel voordelen: weinig tot geen papier dus geen bomenkap, alles is overal digitaal bij de hand, snel kunnen versturen en ontvangen, een opgeruimd kantoor en natuurlijk lagere kosten. Reisbeschrijvingen en reisbescheiden sturen we digitaal. Geeft u toch de voorkeur aan een geprint exemplaar, dan zorgen wij uiteraard dat het per post naar u toekomt.

Voor onze communicatie hanteren wij geen grote, dure brochures. Enkel de website, een kleine flyer en een visitekaartje zijn onze middelen waarmee we onze diensten aanbieden. Op onze website vindt u alle informatie over onze verschillende arrangementen. Uiteraard kunnen we ook een voorstel op maat voor u maken. Deze vraagt u aan via onze website en ontvangt u van ons via de mail. Uitgebreide reizen en ons aanbod zijn te vinden op de website of sturen we op maat per mail.